444 3 525

Kasık Fıtığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda kasık fıtığı, yaygın görülen bir sağlık sorunudur (%1-2). Kasık bölgesindeki çıkıntı, şişlik ile kendisini belli eden kasık fıtığı ağrı ve rahatsızlık belirtileri gösterebilir.

Erken teşhis edilmesi, tedavisinin planlanması ve daha olumlu bir sonuç elde edilmesi için önemlidir. Tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kasık fıtığı bağırsaklara baskı yapabildiği için verdiği rahatsızlık ile kişinin günlük aktiviteleri etkilenebilir, yaşam kalitesi düşebilir.

Kasık fıtığı nedir?

Kasık fıtığı kasık bölgesindeki açıklıktan karın içi organların (bağırsak, yumurtalık) karın boşluğundan dışarı çıkması durumudur. Bu durum çocuklarda doğumsaldır. Kasık bölgesindeki açıklığın kapanamama durumudur.

doc-dr-emre-divarci

Kasık fıtığı, kasık bölgesinde bir şişlik veya çıkıntı şeklinde belirti gösterir ve genellikle öksürme, ağır kaldırma veya zorlanma gibi aktivitelerle şiddetlenebilir. Kasık fıtığı olan kişilerde, bu çıkıntı sıklıkla kasık bölgesinde ağrıya ve rahatsızlığa neden olabilir. Kasık fıtığı genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilir.

Kasık fıtığının belirtileri nelerdir?

Kasık fıtığının belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir. Bu belirtilerin görülmesi, fark edilmesi durumunda mutlaka bir uzmana danışmak gerekir.

Kasık bölgesinde şişlik ve çıkıntı görülmesi: Kasık bölgesindeki bu belirti özellikle ağır kaldırma, öksürme, zorlanma sırasında daha belirgin hale gelir.

Ağrı ve rahatsızlık: Kasık fıtığının en yaygın belirtisi ağrı ve rahatsızlıktır.

Mide bulantısı ve kusma: Kasık fıtığı bağırsağı sıkıştırdığı veya bloke ettiği durumda ortaya çıkabilir.

Karın ağrısı: Kasık fıtığı bağırsağı sıkıştırıp diğer organlara baskı yaptığı zaman karın ağrısı görülebilir.

kasik-fitigi-nedir

kasik-fitiginin-belirtileri-nelerdir

Kasık fıtığının nedenleri nelerdir?

Kasık fıtığının nedenleri, birden fazla unsurun birleşimi sonucu oluşur. Kasık fıtığı gelişimi riski taşıyan kişilerin bu unsurlara dikkat etmesi ve yaşam tarzlarında değişiklik yaparak doktorun önerilerine uymalıdır.

  • Kasık fıtığı, karın kaslarının zayıflaması veya yırtılması sonucu oluşabilir. Yaşlanma, aşırı kilo alma, kronik öksürük, kronik kabızlık, ağır kaldırma gibi faktörlerden kaynaklanabilir.
  • Kasık fıtığı geliştirme riski olan genetik yatkınlığa sahip olabilirler. Aile geçmişinde kasık fıtığı olan kişilerde bu hastalığın oluşması daha olasıdır.
  • Erkeklerde kasık fıtığı kadınlara oranla daha yaygın olarak görülür. Hamilelik sırasında karın bölgesindeki basınç arttığı için kasık fıtığı oluşabilir.
  • Kronik öksürük ve kronik kabızlık da sürekli ıkınma, zorlanma durumları kasık fıtığı oluşmasına neden olabilir.
  • Ağır kaldırma ve ani hareketler de kasık bölgesindeki kaslara ve dokulara stres uygulayarak kasık fıtığı riskini artırabilir.

Kasık fıtığı nasıl teşhis edilir?

Kasık fıtığı teşhisinde erken tanı konulması her zaman çok önemlidir. Hastanın fiziki muayenesi ile kasık fıtığı teşhis edildiğinde nasıl bir tedavi planı oluşturulacağı sağlıklı bir şekilde belirlenebilir. Kasık fıtığı teşhisi için fiziki muayenede hastanın kasık bölgesinde herhangi bir şişlik olup olmadığı kontrol edilir. Hasta ayakta durup öksürdüğü zaman bu kontrol yapılır. Çünkü kasık fıtığı ayakta ve öksürürken daha belirgin hale gelir.

Hangi testler yapılır?

Kasık fıtığı teşhisi için fiziki muayenenin yanı sıra ek olarak testler de istenebilir. Kasık fıtığı teşhisi için görüntüleme teknikleri kullanarak ultrasonografi ve manyetik rezonans ile bakılır. Ultrason, kasık bölgesindeki çıkıntının boyutunu, yerini ve içeriğini belirlemek için kullanılır. Kasık fıtığının boyutunu, yerini belirlemek için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.

Manyetik rezonans ile kasık bölgesindeki dokuların detaylı bir görüntüsü sağlanır. Manyetik rezonans görüntüleme sistemi ile fıtığın teşhisi konulabilir. Bu yöntem kasık fıtığı için cerrahi müdahale gerekli olduğunda veya diğer yöntemlerle tam bir tanı konulamadığında tercih edilebilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

pediatrik-robotik-cerrahi
Pediatrik Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi gelişmekte olan yeni ve heyecan verici bir teknolojidir. Robotik cerrahi kısaca, robot denilen cerrahi sistem kull…

Devamını Oku
hirschsprung-hastaligi
Hirschsprung Hastalığı

Hirschsprung Hastalığı (HH), kolonun myenterik ve submukozal sinir pleksuslarında parasempatik ganglion hücrelerinin yokluğu sonuc…

Devamını Oku