444 3 525

Sünnet

Sünnet penisin ucunda, idrar çıkış deliğini kapatan ve o bölgede kapalı boşluk oluşturan cilt katlantısının kesilerek alınmasıdır. Çok eski tarihlerden bu yana farklı toplumlarda geleneklerin gereği olarak veya bazı dinlerde ön şart olarak uygulanmaktadır. İlkel dönemlerde dahi tıbbi faydaları tam açıklanamasa da sünnetin pratik faydaları fark edilerek yaygınlaştırılmıştır.

Sünnetin Faydaları

Sünnetin faydaları arasında temizlik açısından kolaylık sağlaması en başta gelebilir. Sünnetle alınan deri penis ucunu ve idrar deliğini örtmektedir. Ve bu derinin altında bir havasız, pislik ve salgı biriken, idrarla temas halinde bir alan oluşmaktadır. Bu sebeple düzenli temizlenmezse enfeksiyon oluşumu için uygun bir zemin oluşturur.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için taşıyıcılık aracı olabilir. Özellikle çocuklarda sünnet derisi yapışabilir, ucu daralabilir. Sünnet derisi, idrar çıkışını engelleyebilir, penis apselerine neden olabilir. Parafimozis dediğimiz sünnet derisi sıkışarak peniste kan akımını bozabilir.

Sünnet derisinin alınması, bu problemlerin oluşmasını önleyecektir.

Sünnet İçin En Doğru Yaş Nedir?

Sünnet için en doğru yaş, çocuğun psikolojik olarak müdahaleye hazır olduğu yaştır. Çocuk vücudundaki değişikliği doğru anlayabilecek yaş ve düşüncede olmalıdır. Çocuğun psikolojik gelişimi sürecinde 2-5 yaş arasının sünnet için uygun olmadığı düşünülür.

Sünneti çocuk için travma haline dönüştürmeden, korku yaşamasına izin vermeden, sedasyon da dediğimiz genel anestezi altında yapmak gerekir.

Cerrahi başarı ve yaranın iyileşme süreci açısından sünnet yaşının önemi yoktur.

Sünnet İçin Aileler Daha Çok Hangi Dönemleri Tercih Ediyor?

Sünnet için aileler daha çok çocuğun okul hayatının etkilenmemesi için yaz mevsimini tercih ediyor. Bu tercihler sosyal nedenler ile belirleniyor. Tıbbi olarak sünnet için bir mevsim önerisi bulunmuyor.

Sünnetin Hangi Yaşlarda Yaptırılmaması Gerekir?

Sünnet için tıbbi bir aciliyet ve gereklilik yoksa 2-5 yaşları arasında yapılması önerilmez. Bu yaş grubunda çocukların psikolojik gelişimleri etkilenebilir. 2 yaşından önce ve 5yaşından sonraki dönemlerde sünnet ailelerin tercihine bağlı olarak yaptırılabilir.

sunnetin-faydalari

sunnet-icin-en-dogru-yas-nedir

Sünnet Edilmeyen Çocuklarda Görülebilecek Sağlık Sorunları Nelerdir?

Sünnet edilmeyen çocuklarda düzgün temizlik sağlanamadığı takdirde enfeksiyon gibi sağlık sorunları görülebilir. Sünnet edilmeyen çocuklarda ileride cinsel yolla bulaşan enfeksiyon riski daha fazla görülür. Peniste gerçekleşebilecek sağlık sorunları sünnet edilmeyen çocuklarda daha sık ortaya çıkabilir.

Sünnet Kim Tarafından Yapılmalıdır?

Sünnet ciddi bir cerrahi müdahaledir. Psikolojik yaklaşım, anestezi tekniği ve riskleri, cerrahi estetik ve teknik açısından iyi eğitimli profesyonel kişilerce uygulanmalıdır. Basit görülen bu işleme bağlı ciddi kalıcı sakatlıklar oldukça sık görülmektedir.

Sünnet Nasıl Yapılır?

Sünnet; penisin hissizliği ve cerrahi bölgenin temizliği sağlanarak başlanır. Daha sonra alınacak olan cilt katlantısının yapışıklıkları açılır, kesme hattı belirlenir. Makas ya da bistüriyle penis ucunu kapatan cilt katlantısı kesilir. Kendisi eriyen ince ipliklerle ya da bipolar hassas koterle kanamalar kontrol edilir. Cilt yine kendisi eriyen ince ipliklerle dikilir. Sünnet bu şekilde dikişlerin atılmasıyla sonra erer.

Sünnet Ameliyatlarındaki Gelişmeler Ve Yenilikler Nelerdir?

Sünnet ameliyatlarındaki gelişmeler ve yenilikler incelendiğinde teknolojinin getirdiğini malzeme avantajları dışında farklı bir durum yok. Kullandığımız anestezik maddeler çok daha güvenli, dikiş materyalleri daha az alerjen, daha hızlı ve iz bırakmadan eriyor. Çok yaygın olmamakla beraber sünnet klempi veya çan denen bazı cihazlar üretildi ve kullanılıyor. Bu durumda dikişe gerek kalmıyor fakat cihaz 2 gün kadar peniste takılı kalıyor.

Sünnet Hangi Anestezi Türüyle Yapılır?

Sünnet, lokal ya da genel anestezi (sedasyon) altında uygulanabilir. Burada tercihi yaparken çocuğun yaşı ve daha önemlisi sünnetin çocuk üzerinde korku, stres, travma yaratma ihtimali göz önüne alınır. 6 ay öncesi farkındalık oluşmamışsa veya çocuk durumu anlayıp kabullenmiş olgunluktaysa lokal anestezi altında sünnet yapılabilir.

Sünnet Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadardır?

Sünnet işlemi sonrası çoğu zaman sargı dahi gerekmez, bazen ufak bir sargı konulabilir. 48 saat sonra bu sargı alınarak banyo yaptırılabilir. Sünnet sonrası ilk iki gün ağrı kesici kullanılması gerekebilir. Penis ucunda hafif şişme beklenen bir durumdur ve 2 hafta içinde penis normal görünümüne kavuşur.

Hatalı Sünneti Düzeltilir Mi?

Hatalı sünnette ciltle ilgili estetik hataların bir kısmı ve eksik sünnet düzeltilebilir. Fakat idrar kanalı yaralanmaları, penis gövdesi, glans yaralanmalarını düzeltmek ciddi ameliyatlar zinciri gerektirebilir. Bazen de hatalı sünneti düzeltmek mümkün olmayabilir, organ kaybına gidebilir.

Sünnette Lazer Kullanılmalı Mı?

Sünnette lazer teknolojisiyle beraber sünnet için olumsuz bir gelişme oldu. Sünnette havya kullanılmaya başlandı. Halk arasında “lazerle sünnet ” denilen fakat hiç ilgisi olmayan bu sistemde elektrikle ısıtılmış telle deri kesilir. Isı etkisiyle damarlar yanar ve kanama görülmez. Fakat kanlanma ve duysal sinirler açısından hassas olan peniste havya kullanılması kalıcı hasar verebilir.

Sünnet Operasyonu Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Sünnet sonrası nadir de olsa geç kanamalar görülebilir. Hasta bu durumda doktoruyla irtibata geçmelidir. Sünnet sonrası genellikle kabuklanma, peniste şişme, kızarıklık görülür.  Sünnet sonrası yarayı temiz tutmak gerekir. Bu süreç bir hafta kadar sürer ve sonra günlük hayata devam edilebilir.

Sünnet Hangi Durumlarda Sakıncalı Olabilir?

Sünnet cerrahi bir işlemdir ve tam sağlık halinde yapılmalıdır. Acil bir sebep yoksa soğuk algınlığı vs. durumlar iyileştikten sonra yapılmalıdır. Sünnetin kesinlikle yapılmaması gereken en önemli durum hipospadias varlığıdır. Halk arasında “peygamber sünneti ” denilen bu durumda idrar çıkış deliği doğuştan olması gerektiği yerde değildir. Çocuğun daha sonraki yaşamında problemler yaşamaması için bu anormalliğin düzeltilmesi gerekir. Bu düzeltmede sünnette kesilen ve atılan derinin kullanılması gerekebilir. Bu durumda sünnet düzeltme ameliyatıyla beraber yapılmalıdır

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kasik-fitigi-cerrahisi
Kasık Fıtığı Cerrahisi

Kasık fıtığı cerrahisi, kasık bölgesindeki fıtıklaşmış dokuların onarımını içeren ve cerrahi yöntemlerin kullanıldığı bir tedavi t…

Devamını Oku
kabizlik-nedir
Kabızlık Nedir?

Kabızlık bağırsak hareketlerinin normalden daha az gerçekleşmesine denir. Zor çalışan bağırsaklar kabızlık adı verilen duruma nede…

Devamını Oku