444 3 525

Hemoroid

Anal Fissür

Fissür çatlak, yarık demektir. Anal fissür, katı dışkının yaptığı travmaya bağlı olarak anal mukozanın uzunlamasına yırtılması ile ortaya çıkar. Bu patoloji çocuklarda ağrılı dışkılama, kanlı dışkı ve kabızlığın en önemli nedenlerinden biridir. Bunların çoğu birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşirler. Üç haftaya kadar iyileşmeyen fissürlere de kronik fissür denir.

doc-dr-emre-divarci

Çocuklarda Anal Fissürün Nedenleri Nelerdir?

Sert olan dışkı anüsten geçerken dokularda yırtılmalara neden olur. 
Bazı ilaçların kullanımı ile dışkının kıvamının değişmesi, ishalde çok sık dışkılama, anüse yapılan girişimler de fissür oluşumuna neden olabilir. Anal fissür, inflamatuvar bağırsak hastalıklarının da ilk bulgusu olabilir.
Anal fissür sıklıkla kanlanmanın bozuk olduğu anüsün arka orta tarafında bulunur.

Anal Fissürün Klinik Bulgu Ve Bulguları Nelerdir?

Dışkılama sırasında ağrı ve kanama olur. Ağrı daha belirgin bir bulgudur. Henüz bezden çıkmamış bebeklerde gaz ve dışkı çıkarırken ağlamaya yol açar. Büyük çocuklarda ise, kabızlık ve kakayı tutmanın en önemli nedenidir. Derinleşen anal fissür ise kanamaya neden olur. Bu çocuklarda, dışkı üzerinde çizgi şeklinde ya da dışkılama sonrasında altları temizlenirken tuvalet kağıdına bulaşan taze kan görülür.

Anal Fissürün Tanısı Nasıl Konur?

Fizik muayenede, anüse doğru ilerleyen yırtık görülebilir, genellikle anüsün arka tarafında tespit edilirler. Kız bebeklerde ise ön orta kısmında bulunurlar. Kronik kabızlığı olan ya da anüsten parmakla muayene yapılan bebeklerde ise birden çok sayıda olabilir. Anal fissür iyileştikten sonra anüsün kenarında dışa doğru bir deri çıkıntısı (nöbetçi pili) oluşabilir. Hele de kanama varsa bu görünüm yanlışlıkla “hemoroid” olarak tanımlanabilir. Anal fissür anüsün içinde de olabilir. Bu durumda tanı için endoskopi gerekir.

Anal Fissür Tedavisinde Neler Yapılır?

Anal fissürlerin çoğu kendiliğinden iyileşir. Kabızlık ve ağrılı kaka yapma varsa kaka yumuşatıcı verilir ve diyet tedavisi uygulanır. Krem uygulanması ile internal anal sfinkter spazmı çözülerek anal fissürün iyileştiği görülmüştür. 
Medikal tedaviyle iyileşmeyen vakalarda operasyon gerekir fakat bu durum çocuklarda çok çok nadirdir. Cerrahi tedaviler anal dilatasyon, sfinkterotomi fissürektomi şeklinde yapılır.

Hemoroid Nedir?

Halk arasında basur olarak bilinen 
hemoroid, anüs damarlarının şişmeye bağlı olarak dışarıya doğru sarkmasıdır. Çocuklarda çok nadirdir.

Çocuklarda Hemoroid Neden Olur?

Sebeplerin en başında kabızlık gelir. Kabızlık beraberinde daha fazla ıkınarak dışkılamayı getirecektir. Anüste ki basınç artacak ve hemoroid oluşacaktır. 
Obezite de bu hastalığın oluşumunda bir başka nedendir.
Ayrıca irritabl barsak sendromu, inflamatuar barsak hastalığı ve portal hipertansiyon gibi hastalıklarda diğer nedenler arasında sayılabilir.

Çocuklarda Hemoroidin Belirti Ve Bulguları Nelerdir?

Anüs etrafındaki kaşıntı, kaka yaparken ağrı ve ilerleyen dönemlerde kanama olması belli başlı belirtilerdir. 
Kaşıntının nedeni hemoroid dokusunun, anüs ve yakın çevresindeki dokuyu nemlendiren bir mukus salgılamasıdır.
Kaka yaparken ağrı ve rahatsızlık hissi de, çocuğu zorlayan ve sıkıntılı bir süreç geçirmesine neden olan diğer belirtilerdendir. Ayrıca anüste bir çıkıntı oluşur.
Çocuklarda anüsten kanama nadiren görülür. Kanama parlak kırmızı renktedir.

Hemoroidin Tedavisinde Nasıl Bir Yol İzlemek Gerekir?

Çocuklarda en sık sebep olan kabızlıkla mücadele etmek gerekir. 
Günde 2-3 kez ılık suyla yapılacak oturma banyoları ile tedavinin önemli bir parçasıdır. Hemoroid bölgesi tuvalet temizliği sırasında tahriş edilmemelidir. Tuvalet ihtiyacından sonra, anal bölgenin temizliği ıslak ve yumuşak bir tuvalet kağıdıyla yapılmalıdır. Anüs bölgesine ağrı kesici ve anti-hemoroidal kremler uygulanmalıdır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bekilli-li-op-dr-emre-divarci-dan-buyuk-basari
Bekilli’li Op. Dr. Emre Divarcı’dan Büyük Başarı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Çocuk Cerrahi Uzmanı Bekillili Op. Dr. Emre Divarcı, İtalya’nın Milan…

Devamını Oku
apandisit
Apandisit

Apandisit her mevsimde sık olarak görülen ve cerrahi tedavi gerektiren bir karın içi patolojisidir. Apandisit, kalın bağırsağın ba…

Devamını Oku