444 3 525

Kasık Fıtığı Cerrahisi

Kasık fıtığı cerrahisi, kasık bölgesindeki fıtıklaşmış dokuların onarımını içeren ve cerrahi yöntemlerin kullanıldığı bir tedavi türüdür. Kasık fıtığı cerrahisi açık ve kapalı olmak üzere iki yöntemle yapılabilir. Bu yöntemler kendi içerilerinde farklı teknikler kullanılarak da operasyon gerçekleştirilir.

Açık fıtık cerrahisinde kasık bölgesinde bir kesi açılır, kas ve dokular bu şekilde onarılır. Kapalı kısık fıtığı cerrahisinde ise birkaç küçük kesiden içeri girilerek kasık fıtığı onarılır. Kasık fıtığı cerrahisi, genellikle lokal veya genel anestezi altında yapılır ve genellikle 1-2 saat sürer. Açık yöntemle yapılan cerrahide belden aşağısı uyuşturulur, kapalı yani laparoskopik cerrahi yöntemi genel anestezi altında gerçekleştirilir.

Ameliyat sonrası dönemde hastaların ağrı kontrolü, beslenme, uygun fiziksel aktivite ve doktorun önerdiği diğer adımları takip etmesi gerekmektedir.

doc-dr-emre-divarci

Kasık fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?

Kasık fıtığı ameliyatı iki farklı şekilde yapılabilir. Bu yöntemlerde açık kasık fıtığı ameliyatı, belden aşağısı uyuşturulacak şekilde gerçekleştirilir. Karın cildi üzerinde klasik ince uzun bir kesi yapılır, fıtıklaşmış bölge içeri itilir ve bu bölgedeki yırtığın çapına göre bir yama yapılır.

Kapalı ameliyat, daha az ağrı ve komplikasyon geliştirmesi nedeniyle daha çok tercih ediliyor. Bu yöntemle yapılan ameliyatta minik kesilerden sokulan çubuk şeklindeki aletlerle işlem gerçekleştiriliyor. Ameliyat genel anestezi ile uygulanır. Ekrana yansıtılan görüntü izlenerek ameliyat gerçekleşir.

kasik-fitigi-ameliyati-nasil-yapilir

acik-veya-kapali-ameliyat-teknikleri-nelerdir

Farklı ameliyat yöntemleri nelerdir?

Kasık fıtığı farklı ameliyat yöntemleri ile tedavi edilebiliyor. Açık ameliyat ve kapalı ameliyat yapılarak gerçekleştirilebilen kasık fıtığı ameliyatı; kendi içlerinde farklı teknikler içeriyor. Açık kasık fıtığı ameliyatı ile hastanın iyileşme süreci uzun sürüyor ve ameliyat sonrası ağrı daha fazla oluyor. Laparoskopik yani kapalı ameliyat yöntemiyle daha hızlı iyileşme süreci ve bu süreçte oluşacak ağrı daha az oluyor.

Açık veya kapalı ameliyat teknikleri nelerdir?

Kasık fıtığı ameliyatı açık ve kapalı şekilde yapılabilir. Eskiden açık yöntemle yapılan kasık fıtığı ameliyatları şimdilerde yerini daha çok kapalı yöntemle yani laparoskopik yöntemle yapılan kasık fıtığı ameliyatlarına bırakıyor.

Açık ameliyat, farklı teknikler kullanılarak yapılabiliyor. Açık ameliyatta kullanılan teknikler;

Lichtenstein tekniği, kasık fıtığını onarmak için geniş bir file kullanılmasını içeriyor. Daha sıkı bir kapanış sağlayan bu teknikle kısa bir sürede iyileşme süreci tanınıyor.

Shouldice tekniği ile kasık bölgesindeki kasları ve dokuları özel bir şekilde dikerek kasık fıtığı onarımı yapılabiliyor. Bu teknik uzun bir iyileşme süreci gerektirebiliyor.

Bassini tekniği ile fıtık çıkıntısı daraltılıyor ve kasık bölgesindeki kaslar dikilerek yardımcı olunuyor. Bu teknik küçük fıtıklar için kullanılıyor ve uzun zamanda iyi sonuçlar elde ediliyor.

Kapalı ameliyatla, iki farklı teknik içeren şekilde kasık fıtığı tedavi ediliyor. Bu teknikler aşağıda verilmiştir.

TEP (Total Ekstraperitoneal) tekniği: Kasık fıtığı tedavisi için karın içi boşluğuna girilmeden, dışarıdan bir müdahale yapılır. Karın içi boşluğuna erişmek için karın kaslarının altından kesi yapılır ve buradan fıtık çıkıntısı çıkarılır, fıtık kesesi daraltılır. Daha az ağrı, daha az kanama, daha hızlı iyileşme görülür.

TAPP (Transabdominal Preperitoneal) tekniği: Kasık fıtığının onarımı için karın içi boşluğuna girilir. Karnın alt bölgesinden bir kesi yapılır ve endoskop kullanılarak karın içi boşluğuna erişilir. Fıtık çıkıntısı çıkarılır, fıtık kesesi daraltılır. Daha geniş bir çalışma alanı gerektirir.

Ameliyat sonrası iyileşme süreci

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde hasta birkaç saat içerisinde ayağa kalkıp yürüyebilir. İlk birkaç gün rahatsızlık, ağrı hissi çok normaldir. Doktorun verdiği ağrı kesiciler ile ağrı kontrol altına alınabilir. Ameliyattan sonra birkaç gün sıvı gıdalar içilmeye başlanır, yavaştan katı gıdalara geçiş yapılır. İyileşme sürecinde vitamin, protein, mineral içeren gıdalar tüketilmelidir.

Ameliyattan sonra iyileşme süreci 2-4 hafta arasında değişir. Bu süreçte yavaş yavaş fiziksel aktivitelere geri dönülür, düzenli takip randevularına gidilmelidir. Farklı komplikasyonların oluşmasının önlenmesine yardımcı olur. Doktorun önerileri takip edilmelidir.

 

Erkeklerde kasık fıtığı ameliyatı kaç saat sürer?

Kasık fıtığı ameliyatı 45 dakika ile 1,5 saat arasında sürmektedir.

Kasık fıtığı hemen ameliyat edilmeli mi?

Kasık fıtığı boğulma ihtimali olan bir hastalıktır bu nedenle fıtığın durumuna göre doktor ameliyatla ilgili durumu aktarır.

Kasık fıtığı ameliyatı zor bir ameliyat mı?

Kasık fıtığı zor bir ameliyat değildir. Özellikle hasta açısından iyileşme süreci rahat geçebilir.

Kasık fıtığı ameliyatı riskli mi?

Kasık fıtığı ameliyatı riski, uzman bir cerrah tarafından doğru tanı ve tedavi yöntemleriyle planlandığında çok düşüktür.

Kasık fıtığı ameliyatı oldum tekrarlar mı?

Kasık fıtığının tekrarlama ihtimali vardır. Ameliyat sırasında ve sonrasında yapılanlar tekrarlama açısından önemlidir.

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

anorektal-malformasyon-arm
Anorektal Malformasyon (ARM)

Anorektal malformasyonlar (ARM) ürorektal septumun bir kısmının veya tamamının anormal gelişiminden kaynaklanan ek onomalilerin eş…

Devamını Oku
hipospadiasin-komplikasyonlari-ve-riskleri
Hipospadiasın Komplikasyonları ve Riskleri

Hipospadiasın komplikasyonları ve riskleri diğer ameliyatlar gibi kanama, enfeksiyon kapma, ağrı olarak sıralanabilir. Bunların dı…

Devamını Oku