444 3 525

Laparoskopik Cerrahi – Kesisiz Ameliyat

Laparoskopik cerrahi, minimal invaziv cerrahi veya kapalı yöntem cerrahisi olarak da bilinir. Özellikle cerrahinin belirli uygulama alanlarında kullanılan özel bir tekniktir. Açık cerrahi, karın içine ulaşmak için boydan boya bir kesinin yapılmasını gerektirirken, laparoskopik cerrahide sadece 0,5-1 cm boyutunda birkaç kesinin yapılması yeterlidir.

Laparoskopik Cerrahi Nasıl Yapılır?

Laparoskopik cerrahi, açık ameliyatlara göre daha az hasar verdiği için cerrahlar tarafından daha çok tercih edilmektedir. Laparoskopik teknikler ile karın içerisindeki anormal durumların tanısı konulabilir. Aynı zamanda ameliyatlarda daha az risk taşıdığı için sıklıkla kullanılır.

Karın içine girilen kanüller yani port yerleri, trokar olarak bilinir. Bu teknikte, karın içerisindeki ameliyatlar özel olarak tasarlanmış birçok alet ve kameralar kullanılarak gerçekleştirilir. Karın içi organların birbirinden uzaklaşması için karbondioksit gazı kullanılarak genişletilir. Bu sayede cerrah, ameliyatın yapılacağı geniş bir saha elde eder.

doc-dr-emre-divarci

Kameradan gelen görüntüler, ameliyathanedeki video monitörleri aracılığıyla izlenebilir. Cerrah, karın içinden gelen görüntüleri monitörde takip ederek ameliyatı gerçekleştirir. Bu yöntem, cerrahların geleneksel yöntemlere göre daha küçük kesilerle ameliyat yapmalarını sağlar. Tecrübeli ellerde, bu yöntemler açık cerrahi kadar güvenli olabilir.

Laparoskopik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?

Laparoskoskopik (kapalı) cerrahi, adını ismini cerrahi işlem sırasında kullanılan laparoskop cihazından almaktadır.

Laparoskopik (kapalı) cerrahi işlemlerin açık cerrahiye göre oldukça fazla avantajı bulunmaktadır. Laparoskopik cerrahinin avantajlarını sayacak olursak;

  • Laparoskopik (kapalı) cerrahi sırasında açık cerrahiye göre daha küçük kesiler açılır,
  • Laparoskopik (kapalı) cerrahide enfeksiyon riski açık cerrahiden daha düşüktür,
  • Laparoskopik (kapalı) cerrahide bakım maliyeti açık cerrahiye göre daha düşüktür,
  • Laparoskopik (kapalı) cerrahi sonrası hastanede yatış süresi açık cerrahiye göre daha kısadır,
  • Laparoskopik (kapalı) cerrahi sonrasında hastalar çok daha az ağrı hisseder.
  • Laparoskopik (kapalı) cerrahi sonrasında iyileşme ve günlük hayata dönme daha hızlıdır.

Çocuk Cerrahisinde Yapılan Laparoskopik Ameliyatlar

Çocuk cerrahisinde de laparoskopik ameliyatlar yapılır. Bu ameliyatlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Kasık fıtığı ameliyatı
  • Over kisti (yumurtalık kisti) ameliyatı
  • Over torsiyonu (yumurtalık dönmesi) ameliyatı
  • Apandisit ameliyatı
  • Gastrostomi açılması
  • Safra kesesi ameliyatı
  • Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı
  • Diyafram fıtığı ameliyatı

Laparoskopik Yöntemle Müdahale Edilen Hastalıklar

Laparoskopik yöntem kullanılan hastalıklar arasında inmemiş testis tedavisi bulunur. Erkek bebeklerde sıkça rastlanan bir durum olan inmemiş testis, yaklaşık her 100 bebekten 5'inde görülmektedir. Bu durum, testisin torbada olmaması ve iniş yolunda kalması anlamına gelir. Genellikle iyi bir fizik muayene ile tanı konulabilse de, bazen ultrason gibi destekleyici yöntemlere de ihtiyaç duyulabilir.

Eğer doğumdan sonraki 6 ay içinde testis hala inmemişse, cerrahi müdahale gereklidir. Testisin iniş yolunda kalması, gelişiminin olumsuz yönde etkilenmesine ve kalıcı hasarların oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle erken tanı ve etkili cerrahi müdahale, en uygun tedavi yöntemidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

anorektal-malformasyon-arm
Anorektal Malformasyon (ARM)

Anorektal malformasyonlar (ARM) ürorektal septumun bir kısmının veya tamamının anormal gelişiminden kaynaklanan ek onomalilerin eş…

Devamını Oku
kasik-fitiginin-onlenebilmesi-ve-tedavisi
Kasık Fıtığının Önlenebilmesi ve Tedavisi

Kasık fıtığının önlenebilmesi ve tedavisiyle alakalı dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Kasık fıtığı, kasık bölgesinde zayı…

Devamını Oku